Froddi & Compagniet

Frode Rønli toppet sitt musikalske år 2017 med vitale gymnastiske bevegelser og energisk stemmeutfoldelse på Viking Stadion. Under Mods-konserten med 25000 vitner på orkesterplass var Froddien i full fyr fra første tone med gamle Stavangerensembleklassikere. Derfor er det med stor glede å kunne melde om en Froddi fortsatt i fyr og flamme. Sammen med gamle og nye venner har han slått seg sammen med Reidar Larsen ,keyboard og sang , Alf Terje Hana ,gitar, Gunnar Engen, bass, Espen Noreger, trommer og Dominique Brackeva, trombone og sang. De fleste var med på dette elitelaget også i 2017, men da var navnet Froddi & The Four Flames. Nå lyder de navnet Froddi og Compagniet inspirert av en eller annen læreboknormal fra 1800-tallet. Og så ser det tøft og eksotisk ut. Navneforandringen markerer dessuten at gruppa ordlegger seg for det meste på tydelig Stavangerdialekt , og med klassikere fra Stavangerrocken som tonefølge.

 

Frode Rønli har i flere tiår markert seg som en av de beste vokalister her i landet. Froddien platedebuterte i 1978 med Stavangerensemblet, og var en fantastisk eksponent for Stavangerrocken de neste hektiske årene. Musikken og tekstene ble suverent skapt av Anders Bru, SveinTang Wa og Gunnar Roalkvam. Så var det opp til Froddien å formidle kunstverkene på scenen .Og det gjorde han til gagns. Rockeperlene fra Stavangerensemblet ble drysset over et entusiastisk landsomfattende publikum i heftige strømmer. Da Stavangerensemblet ble oppløst , dukket Froddien opp i mange forskjellige musikalske sammensetninger. Derfor har han holdt seg stemmevarm til dags dato. Noen ganger har pausene vært faretruende lange, men så var han plutselig på scenen igjen , frisk og rask. Denne gangen er han i uvanlig godt selskap.

 

Tenke seg til å ha Reidar Larsen og hans tangenter med seg. Mr. Bluesman har gitt ut minst et dusin solo-CDér. Dessuten har han gitt musikalsk støtte til svært mange andre artister. Det kan dreie seg om nær hundre prosjekt. Froddien og Larsen var sammen i Stavangerensemblets første år, så de vet hva de går til i det nye samarbeidet. Som bluesman til fingerspissene kan Larsen synge både på engelsk og norsk. Det kan komme vel med for Froddien når han må rense stemmen etter 10-12 røffe låter med full innsats. Da stepper Larsen inn , gjerne med Deilige Malena fra Smalhans-tida. Please , Reidar !

 

En annen som står sterkt i rockemusikken fra Stavanger er Gunnar Engen på bass. I 1978-81 var også han med i Stavangerensemblet og skapte seg dermed legendestatus. Så mønstret han på Englakoret. Fra 1991 har Gunnar Engen vært fast medlem av Dickensbandet-legendarisk pub-band med Magne Høyland som vokalist. For å nevne litt av en musikk-karriere som har vart i omtrent 50 år, og som også omfatter flere egne prosjekt og studioarbeid for andre artister.

 

Froddien & Compagniet har også tatt for seg på øverste hylle når gitaren skulle bemannes. Alf Terje Hana er en strengemester av de sjeldne. Han dyrker gjerne sitt store talent i Athana-prosjektet med eksperimentell gitarbasert musikk i internasjonal klasse. I den anledning har han faktisk spilt sammen med Stewart Copeland , trommisen i The Police . Men Alf Terje nekter seg heller ikke å pleie rockefoten. Grupper som Wasaband,Timebeat , Vestlandsfanden og Leif og Kompisane er blant de mange som har kunnet smykke seg med prima gitarspill signert Hana.

 

Froddien og gjengen kan og være trygg på stabil rytme gjennom slagverket. Bak det sitter nemlig Espen Noreger med talent og rutine så det holder. Han er særlig kjent for trommeinnsatsen i Peltz og The Getaway People. Peltz var Morten Abel sitt sideprosjekt i en periode parallelt med The September When . Espen trakterte trommene de få årene Peltz eksisterte. I 1996 kom gruppa med sitt eneste album Coma. På slutten av 90-tallet var han også med The Getaway People når bandet satset i USA. Der hadde de konserter i de fleste statene i en hektisk periode. Da bandet ble oppløst , forsatte Espen en tid med studioarbeid i USA. Nå er han altså en svært velkommen trommis i Froddi & Compagniet.

 

Siste skudd på stammen er Dominique Brackeva, trombonist og sanger fra Belgia. Han har studert jazz i Nederland og bodde der i 10 år. I 2009 kom han til Stavanger , og spiller også med mange andre grupper i området . Kitchen Orchestra, Bayou Blue og Fint Fransk Orkester er blant de heldige.

 

Dermed kan vi slå fast at Frode Rønli er i de beste musikalske hender, og kan forvisse seg om at det er greit å være sangfugl i dag.

 

PS: Dersom ønsket er sterkt nok, kan Froddi & Compagniet også framføre sanger på engelsk. Og med en mann fra Belgia i rekkene, kan det under en konsert lett smyge seg inn en låt eller to i kontinental språkdrakt.

Följ på facebook 


botbodyblackshadow