KEiiNO

 1. Kombinasjonen av dansbar pop, nordiske melodilinjer og samisk joik trollbandt verden under Eurovision Song Contest i mai 2019. Men KEiiNO var langt i fra et one-hit wonder, og albumet OKTA ble sluppet fredag 15.05. Det har blitt svært godt mottatt både i utlandet og i Norge. Og Scandipop.com skriver skriver «If a better pop album is released in 2020, we’ll be shocked»

  At pop-menigheten er begeistret er kanskje ikke overraskende, men anmeldere i Aftenposten og NRK som vanligvis er skeptisk til popmusikk gir også OKTA gode skussmål. I NRK gav Øyvind Nyvold karakteren 8 av 10. Espen Borge (nrk.no) bruker ord som fjellstøtt og fengende, og skriver «Når man i tillegg har krydret plata med haka, strupesang og urspråk-rap, er resultatet en spennende tilnærming til en sjanger som lider under vekten av sin egen forutsigbarhet» (4/6).

  KEiiNO har altså på litt over et år blitt en global suksess. «Spirit in the Sky» var på hitlistene i flere Europeiske land, nådde #2 på Spotifys globale Viral-chart, vant fire Scandipop-awards og ble av den renoverte pop-bloggen Popjustice rangert som den tredje beste singlen i 2019. I Norge toppet KEiiNO VG- lista, streamet til dobbelt platina, ble nominert til Spellemannsprisen for årets låt og vant to priser under Sami Music Awards. Etter Melodi Grand Prix har trioen gitt ut syv singler, og utgivelsene er strømmet over 45 millioner. Aleandra, Fred og Tom Hugo har turnert over hele Norge, spilt for fulle hus i Europa og Australia og spilt inn tre musikkvideoer.

  KEiiNO har bidratt til å øke oppmerksomheten rundt samisk kultur, og ble etter suksessen i Eurovision 2019 utnevnt som ambassadører for FNs år for urfolksspråk. Det var bakgrunnen for at KEiiNO gikk i gang med sitt neste prosjekt; Lage musikk sammen med urfolksartister fra andre deler av
  verden. Og for å bidra til å ivareta de flere tusen av år gamle vokaltradisjonene skulle «soundet» være tilpasset et ungt, strømmende publikum. OKTA inneholder fire slike samarbeid, deriblant de Australske ARIA-vinnerne Electric Fields, Haka-
  bandet Te Hau Tahiti, Native American-rapper Drezus og strupesangerinnen Charlotte Qamainq (Canada).

  Før KEiiNO var Alexandra Rotan fra Eidsvoll live-vokalist for DJ-stjernen Alan Walker. Fred Buljo fra Kautokeino turnerte med sin rap-duo Duolva Douttar, og Tom Hugo fra Kristiansand komponerte hits for Kpop-stjerner som EXO og SHINee. Selv om de tre vokalistene hadde noe suksess som solartister, var det først da de slo seg sammen at sine barndomsdrømmer ble virkelige.

  En av KEiiNOs grunnverdier er aksept for å være annerledes, og har siden første stund tatt opp temaet i sine tekster. I en stadig mer polarisert verden ønsker de å være ambassadører for mangfold, og ønsker at alle i verden kan føle seg like fri som nordlyset som danser over himmelen.


 

 

Följ på facebook  Följ på instagram  Lyssna på Spotify 
botbodyblackshadow